Tørring, saltning og konservering
Tørring er en god metode til at konservere havens afgrøder, og saltning er en velegnet og meget gammel og traditionel måde at konservere kød.
Vi er godt i gang med at udforske forskellige råvarer og hvordan vi kan konservere og bedst bevare smagen i både grøntsager, frugter, urter og kød.
2018 var nok det bedste svampe år længe, med den utrolige varme så tittede små paddehatte (og rigtig STORE) frem over hele skovbunden. Jeg fandt den største Karl Johan svamp jeg nogensinde havde set, og så gik vores sankning af vilde svampe ellers bare i gang, og vi snakker ikke 300 gram svampe per tur, vi er oppe i kilovis af svampe. Karl Johan er en af de mest eftertragtede svampe og de danske skove skuffede os ikke, selvom vi ikke var de eneste ude og sanke svampe så var der rigeligt til alle de ivrige svampe entusiaster!
Nu skal man selvfølgelig lige tjekke og være sikker på hvilke svampe man går og plukker fra skovbunden, for de er ikke alle spiselige og nogle er direkte giftige, så dobbelt tjek, og hvis du er i tvivl så lad vær' med at spise den. Du kan til gengæld plukke en enkelt og tage med hjem for at tjekke den og undersøge den nærmere, men det ville være spild at nuppe dem alle, hvis du ikke kunne spise dem, når nu skovens dyr og kryb nyder godt af dem.
Men hvad gør man så med flere kilo svampe? For selvom vi spiste det til næsten hvert måltid, så har de begrænset holdbarhed og vi ville gerne have svampe til i løbet af ugen, også når man ikke lige kunne nå ud i skoven en onsdag efter arbejde. Så vi kastede os ud i tørring.
Og før du tænker "men jeg har ikke en dehydrator!" så fortvivl ikke - det havde vi heller ikke.
Og du kan tørre ting på mange måder, hvis du har en meget varm radiator og skal tørre urter, så har jeg læst at det kan bruges, men vi benyttede os af vores ovn til svampene, og nedenunder kan du læse nogle gode fif til dette.
Tørring af svampe i ovnen
Når du tørrer handler det om at få fugten ud af råvaren uden at tilberede den for meget, derfor tørrer man på lave grader og i lang tid - vi snakker timevis!
Svmape skal helst ikke tørres i varmere grader end 50 grader.
Allervigtigst er at rense dine svampe meget grundigt fra snavs, skovbundens blade og smuds. Dette gøres bedst med en børste (og nej du skal ikke købe en såkaldt svampe børste, du kan købe en pensel med lidt hårde hår i Søstrene Grene, og så kun bruge den til dette formål)
Undgå at vaske dine svampe da de har en god sugeevne og derved suger endnu mere vand til sig, som du nu skal udtørre, plus vandet rengøre ofte ikke lige så godt som børsten.
Hvis svampen er større end en 2 krone anbefaler jeg at du skærer den i stykker for at få en hurtigere tørre tid, prøv at gå efter en tykkelse på 1cm, så tørrer svampene også omkring samme tid, så du ikke skal tage svampe ud løbene.
Læg svampene på bagepapir på en bageplade eller rist, ellers risikerer du at de brænder fast på bagepladen.
Svampene er helt tørre når du trykker ned på dem uden at de nemt giver efter til trykket, de skal ikke være stenhårde i ovnen, det kommer når de er kølet af.
Tag svampene ud af ovnen og lad dem køle helt af før du putter dem på et rent og steriliseret glas.
Når du skal bruge tørrede svampe så skal de ligge i blød i lunkent vand fra 30 minutter til en time, alt efter deres sort og tykkelsen på dine svampe.
Istedet for at smide vandet ud, så brug det som smagstilsætter i din sauce, risotto eller hæld det ned til vandet du skal blanchere dine grøntsager i, eller koger din pasta i. Så smider du ikke den lækre svampe smag ud med vandet og får brugt det hele uden madspild og med en endnu bedre smag i din mad!