Julekager

Svenske Peberkager


Ingredienser:

100 g smør

100 g farin

140 g lys sirup

1 æg

275 g hvedemel

1,5 tsk stødt nellike

1 tsk stødt ingefær

1,5 tsk stødt kanel

1/2 tsk stødt hvidt peber

1/2 tsk bagepulver

 

 

Ingredienser:

250 g flormelis

1 spsk kogende vand

2 tsk pasteuriseret æggehvider

Start med at smelte smør, sukker og sirup i en gryde, var det op til en middel varme, indtil alt sukker er opløst. Var opmærksom på ikke at brænde det på. Kom det over i en skål og lade det køle lidt af. Pisk ægget let og rør det i. Sigt alle de tørre ingredienser og rør det i massen, lidt af gangen indtil det hele er blandet sammen og rør grundigt med en grydeske, eller i en røremaskine. Det vil være meget klistret på grund af alt det smeltet sukker og sirup. Kom det hele i en frysepose, tryk dejen flad for at fremme en jævn kølig temperatur i dejen hurtigere end hvis den var kugleformet. og lad det hvile natten over i et køleskab, eller i hvert fald 8 timer.

Rul dejen ud på en let melet overflade, med en kagerulle, prøv at undgå at tilføje for meget mel til dejen. Dejen skal rulles til omkring 3 mm tykkelse, derefter kan den skæres ud som de små huse set ovenstående, eller til andre forme du ønsker, det er også ideelt at bruge småkage udstikkere. Bag det i en forvarmet ovn på 175 grader varmluft i ca. 12-15 minutter alt afhængig af hvor kølig dejen stadig er, samt din ovns varme evne. Nogle ovne er køligere/varmere end andre.

Ælt resterne sammen og rul dejen ud til samme tykkelse og fortsæt med at skære småkagerne ud eller udstikke dem, indtil du har brugt hele dejen. Det er vigtigt at dejen stadig er kølig når du arbejder med den, så den ikke suger for meget mel, samt holder formen bedre når du bager den. Det kan være smart at starte med at arbejde med halvdelen af dejen og lade den anden halvdel blive i køleskabet i fryseposen indtil du skal bruge den.

Lad de færdig bagte småkager køle af på en rist, når de er helt afkølet kan de dekoreres med glasur. For at kunne stable småkagerne anbefaler vi at dekorere med Royal Icing glasur, som er flormelis og pasteuriseret æggehvider for at glasuren stivner hårdt, men smager stadig godt.

Royal Icing

Bland flormelis i en skål med vand og æggehvider, tilføj eventuel farve eller andet smag, og rør grundigt rundt.

Glasuren skal være meget tyk, men stadig flyde langsomt af skeen når du løfter den fra glasuren. Hvis din glasur er for hård og tør, så tilføj forsigtig mere væske, 1 tsk af gangen, det kan afhænge meget af dine ingredienser for hvor meget væske der skal til din glasur.

Kom glasuren i en lille sprøjtepose, kræmmerhus af bagepapir eller en lille frysepose hvis du ikke har de førnævnte, og klip et lille hul for enden og tryk langsomt glasuren ud på småkagerne. Vær forsigtig med ikke at lave hullet for stort. For at få den mest fine og runde glasur streg er et kræmmerhus bedst at bruge, men charmen er der stadigvæk hvad end man bruger.

 

OBS Det er vigtigt at bruge pasteuriseret æggehvider og ikke skille et æg selv, da det ikke er blevet behandlet og kan derfor have mulighed for at have bakterier som salmonella.