Vaniljekranse

Nok en af de mest elskede og velkendte småkager må være vaniljekransen. Smagen af den lækre småkage fyldt med smør og vanilje er bare en klassiker. Personligt så vil vi kun have vaniljekranse hvor vaniljen er så tydelig både i duft, smag og udseende hvor de små sorte vaniljekorn snor med rundt i den runde kranseform - det er en vaniljekrans der virkelig har udseende og smag i orden.

  

Ingredienser

100 g mandler

230 g hvedemel

2 vaniljestænger

180 g lyst rørsukker 

200 g blødt smør

1 æg

 

 

Opskrift

Mandelmel kan nemt laves selv og det gode ved at lave det selv er at du kan styre hvor fint eller groft din mandemel bliver. Personligt foretrækker vi den lidt grov, så vaniljekransen har lidt mere nødde tekstur og smag, men den må ikke være så grov at du ikke kan sprøjte den ud af din kødhakker eller sprøjtetyl. 

Først koges mandlerne og smuttes, derefter rister du dem i ovnen ved 200 grader varmluft i cirka 8 minutter, de må godt blive lidt gyldne men ikke for meget farve. Tag mandlerne ud og lad dem køle helt af, hvorefter du blender dem i en minihakker. Det kan hjælpe at tilføje 100 g af melet og blende med for at undgå det klumper sammen.

Forbered dit vaniljesukker ved at flække vaniljestangen på langs og skrabe vaniljekornene ud med en kniv, og mas det ud i en lille smule sukker så vaniljekornene deler sig mere op og nemmere fordeles i dejen.

Dejen samles ved at du tager det bløde smør, sukker og vaniljen og pisker det godt sammen. Tilføj ægget og pisk det indtil det er lige blevet blandet godt sammen i dejen. Tilføj mandelmelet og hvedemelet i dejen og ælt det godt sammen. 

Denne dej er velegnet til at komme i en sprøjtepose med en stor stjerneformet tyl på og sprøjte ud på bagepapir på en bageplade.En diameter på omkring 6 cm plejer at være en god størrelse.

(Hvis du er meget sirlig og vil have dem så ensformet som muligt så smid nu dejen tilbage i posen hvis du sprøjtede lidt forkert og prøv igen)

De bages i ovnen ved 200 grader varmluft i cirka 10 minutter eller indtil de har fået den ønsket afbagning og lidt gylden kulør.

Køl vaniljekransene af på en bagerist og opbevar dem i en lufttæt kagedåse. 

Du kan også lægge et nyt stykke bagepapir i toppen før du lægger låget på kagedåsen for at sikre at dåsen lukker helt tæt.