Bents brunkager

De her brunkager er tynde, sprøde og sprængfyldt med smag, mandler, sukat og alt det andet lækre der hører til.

Bent er en velkendt bager i familien hvor opskriften er gået i arv fra ham, og nu har jeg fået lov at dele denne opskrift med alle der er interesseret - og tro mig, den er værd et forsøg i køkkenet.

Ingredienser

250 g smør

250 g sukker

500 g mel

125 g sirup

3 g stødt nelliker

12,5 g stødt kanel

8 g potaske

2 spsk lunken vand

hakkede mandler

sukat

pomerans

 

Opskrift

Smelt smør og sukker i en gryde, til det lige er smeltet og tag det af varmen og lad det køle af.

Rør potaske ud i det lunkne vand, og hæld det i til det smeltede smør og sukker.

Tilføj nu sirup, kanel og nelliker i, rør godt rundt.

Derefter hælder du hakkede mandler, sukat og pomerans i.

Der er ikke gram på, da det er smag og behag hvor meget knas man vil have i, men mindst 150 g af hver ville give god fylde og smag, og hvis du er tosset med knas, så give den gas, men sørg for at der stadig er nok dej til at samle en rulle til sidst.

Nu tilføjes melet, lidt af gangen, mens du rører til det samler sig til en lind dej.

Bagefter rulles der pølser med en diameter på cirka 5cm, som skal på køl i en time før du nemt kan skære småkagerne af den, hvis du vil have simple og runde forme. Ellers kan man skære en lille klump af og rulle den tynd og udskære med småkageforme.

De skal være omkring 2-3 mm tykke, og bages i ovnen ved 200 grader varmluft i cirka 8 minutter, men dette afhænger af din ovns varmeevne, så ved første omgang brunkager skal du holde lidt ekstra øje og så kan du roligt sætte din timer til den rette tid for din ovn.

Et godt fif er at man ikke behøver bage alle småkagerne med det samme, hvis du vil gemme lidt og bage helt friske til noget julehygge, eller juleaften, så lav en rulle brunkagedej og smid den i en frysepose og i fryseren, en dej kan holde sig omkring 3 måneder i fryseren, så du kan roligt gemme lidt dej til senere brug.

Og hvis du er tosset med brunkager så dobbel op på opskriften og gem en stor portion, det er også en fantastisk vært og værtinde gave!

God fornøjelse!